- Markttoezichthouder ACM gaat een onderzoek doen naar de extra kosten die energieleveranciers rekenen voor klanten met zonnepanelen.
- Energiebedrijven klagen dat ze soms verliezen lijden op de teruglevering van zonnestroom aan het net, vanwege de zogenoemde ‘netcongestie’
- Het is vaak echter niet duidelijk op welke manier klanten met zonnepanelen met extra kosten worden opgezadeld.
- Lees ook: Ontevredenheid over plaatsing zonnepanelen zorgt voor record aan juridische geschillen
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een onderzoek begonnen naar de hoge terugleverkosten die energiebedrijven doorberekenen aan mensen met zonnepanelen. Deze kosten kunnen onderling fors verschillen.
Eerder deze maand maakte de ACM al bekend dat steeds meer energiebedrijven extra terugleverkosten in rekening brengen. De toezichthouder gaat de omvang van de kosten in kaart brengen en verwacht de uitkomsten hiervan nog dit kwartaal te publiceren. Dit laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP na berichtgeving door het AD.
Energiebedrijven waren zeer teleurgesteld dat de Eerste Kamer deze week een wetsvoorstel afwees voor de stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling. Met die regeling mogen consumenten de energie die ze in de zomer opwekken en terugleveren bijvoorbeeld gratis weer afnemen in de donkere maanden. Het terugleveren kost volgens de energiebedrijven veel geld, omdat op momenten dat de zonnestroom wordt teruggeleverd de waarde veel lager is – op sommige momenten zelfs negatief.
Onderzoek naar redelijkheid van extra kosten voor klanten met zonnepanelen
Een woordvoerder van de ACM benadrukt dat het onderzoek zich vooralsnog niet richt op afzonderlijke energiebedrijven. “De bedrijven mogen deze meerkosten in rekening brengen en die bedragen kunnen verschillen. Het onderzoek is gericht op de kosten die met het salderen gemoeid zijn en in hoeverre de bedragen die doorberekend worden, redelijk zijn”.
Volgens vergelijkingssite Keuze.nl kost de salderingsregeling een energieleveranciers met een doorsnee huishouden als klant gemiddeld 126 euro per jaar.
Uitgangspunt is dan het huishouden dat 3.500 kWh stroom per jaar opwekt met zonnepanelen en het huishouden 3.250 kWh per jaar aan stroom verbruikt. De aanname is daarbij dat van de opgewekte stroom in totaal 30 procent direct wordt verbruikt en de rest wordt teruggeleverd aan de energieleverancier, die deze stroom moet doorverkopen op de energiemarkt.
Echter afhankelijk van de de situatie met veel of weinig zon en het moment van teruglevering kan een energieleverancier in het meest gunstige scenario een voordeel hebben van 367 euro en in het meest ongunstige scenario een nadeel van 1.136 euro.